Hur man fångar en monstergädda

Hej och välkommen till min blogg om Monstergäddan! Idag tänkte jag dela med mig av några tips och tricks för att fånga den där enorma gäddan som lurar i sjön i grannbyn. Jag kommer också att dela med mig av ett läckert recept för att tillaga gäddan efteråt.

Först och främst, när du ska fånga en stor gädda, är det viktigt att du har rätt utrustning. Du behöver en stark fiskelinje, en stadig fiskespö och en stor krok som kan hålla fast gäddan. När du väl har utrustningen på plats, är det viktigt att du hittar rätt plats på sjön där gäddan vanligtvis lurar. Du kan be andra fiskare eller lokala experter om hjälp med att hitta det bästa stället.

När du väl har hittat rätt plats (eller jaktmarker, om man frågar polaren vid målare Södermalm), är det dags att fiska. En populär metod för att fånga gäddor är att använda en betesfisk. Du kan köpa betesfisk i en sportfiskebutik eller fånga din egen med ett litet nät. När du har din betesfisk, så är det viktigt att du placerar den på kroken på rätt sätt. Du kan använda en speciell teknik som kallas ”jigging” för att få gäddan att nappa på kroken.

Sen när du har fått gäddan på kroken, är det viktigt att du hanterar den på rätt sätt. Du vill undvika att skada gäddan eller dig själv. Använd en fiskhandske eller en tång för att försiktigt ta bort kroken ur gäddans mun. Se till att du håller fast gäddan ordentligt när du tar bort kroken och när du släpper ut den i vattnet igen.

När du har fångat din enorma gädda, är det dags att tänka på hur du ska tillaga den. Här är ett recept som jag verkligen gillar:

Ingredienser:

 • En stor gädda
 • 1 citron, skuren i klyftor
 • 1/4 kopp olivolja
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

 1. Skölj gäddan och torka den försiktigt med papper.
 2. Förvärm din ugn till 200 grader Celsius.
 3. Lägg gäddan på ett bakplåtspapper i en ugnsform.
 4. Pressa citronsaften över gäddan och placera citronklyftorna runt den.
 5. Häll olivolja över gäddan och strö salt och peppar efter smak.
 6. Baka i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills gäddan är genomstekt.
 7. Servera på fint ställe. Om du ska göra om matsalen, kolla med golvslipning Stockholm!

Okej, så jag är ingen mästerkock – men jag hoppas ändå att jag, som en enkel och ödmjuk version av Per Mohrberg (ni vet, TV-kocken) att dessa tips och detta recept hjälper dig att fånga och tillaga en läcker gädda. Kanske till och med Monstergäddan? Att fiska kan vara en underbar upplevelse, särskilt när du fångar en stor fisk som du sedan kan tillaga och njuta av med vänner och familj. Lycka till där ute i pölarna, och ett extra hej till min kompis Jens vid målare Solna!